Travelling Pavilion. Uni Project. 2010.

This pavilion was to travel to public squares around the world exhibiting Munich's bid for the Winter Olympics. The pavilion offers a cafe and toilet and engages users by acting as an interactive installation. The translucent walls are full of LEDs. As participants move through the pavilion's passages, sensors in the floor cause the corresponding floor and wall panels to light up. From the outside, you can trace the movement of people through the pavilion. The more movement, the more elaborate the light display. The white angular form denotes the snowy mountains surrounding Munich, inserted in YOUR CAPITAL CITY. The bid is exhibited via projections onto the facade. These sort of amphitheatre spaces produced externally can be used to host a number of events or screenings during the pavilion's stay.

The pavilion is made from a modular system of manageable proportions for ease of repeated construction and deconstruction. Materials are lightweight; steel frames with recycled translucent white plastic insulation and skin and glass. The pavilion is adaptable to varying climates. It can be rotated accordingly to keep the cafe's glass wall facing the equator, and when the climate permits, the panels in the glass wall can slide open, extending the cafe into its courtyard. The cafe is the only part of the building that can be completely closed for heating, while the passages remain open at all times.

(Customs House photo credit: Patrick Bingham-Hall)